Sunt doua cuvinte care in forma de mai sus aduc mereu zambete pe chipurile angajatilor din asigurari. Si de ce nu ar fi asa, avand in vederea faptul ca ambele notiuni sunt rar folosite in vorbirea noastra de zi cu zi. Nu excludem faptul ca si in interiorul pietei asigurarilor din Romania, sunt angajati care incurca notiunile celor doua cuvinte, prin urmare cu atat mai mult trebuie sa aratam clementa fata de publicul larg si sa incercam sa explicam cat mai simplu aceste notiuni, lasand filozofiile si aroganta in seama celor atotstiutori.
A. Franciza este un termen mai des vehiculat in societatea noastra, mai ales in domeniul afacerilor si reprezinta in esenta dreptul de a folosi imaginea, experienta sau anumite drepturi de proprietate intelectuala ale unui companii cu renume, de catre un partener al acesteia pe baza unei intelegeri contractuale intre cei doi. Scopul acesteia este ca micul antreprenor sa porneasca mai usor o afacere si sa evite greselile inerente pe care le-ar experimenta la inceput, daca nu ar avea suportul companiei mult mai experimentate.B. Fransiza este un termen care se foloseste mai des in domeniul asigurarilor si reprezinta partea de risc ce ramane in sarcina asiguratului, adica mai clar, in cazul unui eveniment, asiguratul va plati o parte din despagubire din propriul buzunar. Fransiza poate fi calculata din cuantumul daunei sau din suma asigura (limita de raspundere) si poate fi stabilita ca procent sau ca suma fixa. Ca si exemple putem enumera: “10% din dauna”, “1% din suma asigurata”, “100Eur per eveniment” sau chiar combinatie intre acestea “5% din dauna, minim 300 EUR”.
Daca ne referim la o polita de asigurare CASCO, includerea unei fransize in contract are doua roluri: pe de o parte responsabilizeaza asiguratul cu privire la bunul acestuia (pentru ca in cazul unei daune si el va trebui sa plateasca o parte din cheltuielile de reparatie), pe de alta parte diminueaza riscul preluat de asigurator, rezultatul fiind o reducere a primei de asigurare platita de asigurat.Fransiza are particularitati in functie de produsul de asigurare si discutia poate fi mai ampla pe aceasta tema, dar sper ca detaliile de mai sus v-au fost de folos si au adus un plus de intelgere in privinta celor doi termeni.