De ce sa ne asiguram?


Fara a incerca sa promovez un jucator sau altul care activeaza in domeniul asigurarilor, voi incerca sa explic in cateva randuri, de ce este bine sa incheiem polite de asigurare, de ce este bine in principiu sa fim asigurati. Nu intamplator am folosit pluralul in adresare pentru ca in general este sa bine sa protejam tot ceea ce conteaza pentru noi, iar in functie de tipul de asigurare sa alegem produsul potrivit. Majoritatea dintre noi ne referim la asigurari, atunci cand vorbim de RCA pentru ca suntem obligati de legislatie sa incheiem o astfel de polita din momentul in care detinem un autovehicul, dar in realitate, constiinta colectiva cu privire la necesitatea unei asigurari nu poate fi construita prin obligativitate.
A fi asigurat nu presupune automat a obtine un beneficiu material, pentru ca in realitate cumperi linistea si protectia de care ai nevoie la momentul producerii unui eveniment neplacut, rolul asigurarii fiind acela de a te ajuta sa treci mai usor peste acel moment. Prin urmare voi face referire la politele facultative, pentru ca eu cred ca acestea reprezinta cheia unui mediu durabil, cu o dezvoltarea sanatoasa. A avea o polita de asigurare facultativa trebuie sa fie in primele pozitii pe lista de prioritati, dar din pacate de cele mai multe ori aceasta ajunge la capatul listei din cauza motivelor financiare. Cel mai usor de luat in calcul costul unei asigurari este atunci cand planificam achizitionarea unui bun cu o valoare foarte mare (spre exemplu un apartament sau un autovehicul), bun care in cazul unei avarii sau furt, cu siguranta nu il putem inlocui din fondurile proprii. In momentul achizitiei, cu totii luam in calcul valoarea impozitului sau a costurilor de intretinere, dar excludem fara sa vrem evenimentele neprevazute care ne pot creste aceste costuri, pentru ca tindem sa ne autoprotejam si sa nu acceptam ideea ca ni se poate intampla si noua. Daca vom reusi sa trecem peste aceasta bariera, atunci vom cunoaste beneficiile unei polite de asigurare exact in momentul in care avem mai mare nevoie, constiientizand astfel ca acest domeniu a aparut dintr-o nevoie fireasca a oamenilor de a gasi o solutie de protectie pentru astfel de cazuri.
Ca sa explicam si mai simplu acest fenomen, haideti sa il facem subiect intr-o scurta poveste. Ganditi-va la o comunitatea restransa de 1.000 de oameni, care decid sa infiinteze un fond si sa doneze fiecare, la inceput de an, o suma fixa, reprezentand valoarea unei sac de ciment. In momentul in care un individ din aceasta comunitate ramane fara casa, va avea posibilitatea sa primeasca un ajutor din acest fond; poate insuficient sau din contra satisfacator, cu siguranta estei un ajutor, daca vom compara cu situatia in care comunitatea respectiva nu ar fi luat decizia infiintarii unui astfel de fond. Nu intamplator am spus ca toti indivizii comunitatii contribuie la acel fond, pentru ca astfel suma stransa este mai mare si in acelasi timp suficienta pentru acoperirea eventualelor necesitati de reconstructie. Efectul pozitiv in cazul unui fond suficient este dat de diminuarea ulterioara a contributiilor, adica in anul urmator se poate contribui cu o suma reprezentand doar jumatate din valoarea celebrului nostru sac de ciment. Ideea principala pe care vreau sa o retinem este aceea ca, o crestere a gradului de indivizi asigurati ne permite, in final, accesul la polite de asigurare cu un tarif mai mic, suma ramasa disponibila putand fi folosita pentru economisire sau accesarea mai multor domenii de protectie (pe care acum poate nu le luam deloc in considerare), cum ar fi, spre exemplu, o asigurare profesionala. In speranta ca am reusit sa dau o intelegere mai buna conceptului de asigurare la nivel de comunitate, va doresc “Alegeri intelepte!”.
Postat la:
Inapoi