Asigurarea de raspundere civila


Plecand de la imaginea de mai sus mi-am propus sa explic pe intelesul tuturor ce este aceea o asigurare de raspundere civila si in ce cazuri este bine sa avem incheiata o astfel de polita. O sa ma intrebati ce legatura au florile cu asigurarile? Pai simplu..., nu florile mi-au atras atentia in imagine, ci ghivecele suspendate la geamuri, geamuri care apartin unei cladiri amplasata langa un trotuar cu intens trafic pietonal. Daca inca nu v-ati prins care este tema de discutie, va mai las putin in suspans si o sa mai strecor cateva idei ajutatoare din domeniul asigurarilor. Asigurarea de raspundere civila auto (R.C.A.) este cu siguranta cea mai cunoscuta forma de asigurarea a unei raspunderi civile, dar aceasta reprezinta doar una din formele pe care le poate imbraca o raspunderea civila. Asigurarea de raspundere civila protejeaza persoana si nu bunul material. Acest aspect este esential pentru aceasta forma de asigurare, deoarece asigura clientul de faptul ca asiguratorul va plati in numele lui o despagubire, daca terte persoane vor avea de suferit de pe urma actiunilor acestuia(distrugere, vatamare, etc). In afara de R.C.A., cele mai uzuale forme de acest tip sunt asigurarile profesionale, care in functie de domeniu, pot fi obligatorii pentru a obtine licenta/dreptul de a profesa, iar ca si exemple avem raspunderile civile profesionale incheiate de catre medici, avocati, arhitecti sau contabili. Pentru ca nu ne limitam doar la raspunderea fata de partile materiale, raspunderea civila se poate extinde si la partea financiara, adica potentiale pierderi financiare ale unei companii, generate de o decizie eronata de management sau analize eronate ale unei firme de consultanta. Revenind la imaginea din titlu, m-am tot gandit daca proprietarul cladirii are o astfel de asigurare pentru a acoperi riscul la care s-a expus in momentul in care a luat o astfel de decizie, pentru ca nu contest frumusetea locatiei, dar am creat un mic scenariu pentru cazul in care un ghiveci ar cadea de la fereastra, iar in zona aceea s-ar afla un pieton. Scenarita mea creaza doua versiuni ale intamplarii:
- una mai usoara, in care pietonul nostru trage o sperietura zdravana, pentru ca al nostru ghiveci a cazut langa el si imbracamintea i-a fost murdarita cu pamant; pentru acest caz proprietarul va trebui sa il despagubeasca material pentru curatirea hainelor, dar daca nu este posibila aceasta “reparatie”, atunci va trebui sa plateasca contravaloarea acestora.
- a doua, mai sumbra, in care pietonul nostru este ranit, sufera o fractura si are nevoie de internare si ingrijire atenta din partea medicului. Din pacate pentru acest caz,lucrurile se complica din prisma vatamarilor corporale si a despagubirilor morale, pe care va trebui sa le achite proprietarul cladirii, iar aici se va vedea cu adevarat beneficiul incheieri unei astfel de polite de asigurare, pentru ca aceste costuri ridicate vor fi suportate de catre asigurator. Ca efect indirect, va permite proprietarului cladirii sa investeasca in sporirea sigurantei pietonilor din economiile sale, in loc sa foloseasca aceste economii pentru plata despagubirilor.
Un al doilea exemplu, legat de imaginea alaturata, este ca riscurile de acest gen pot aduce pierderi de imagine, daca discutam de companii care si-au construit un brand sau care investesc foarte mult in marketing pentru a-si atrage clientii; intr-un proces, acestea pot avea pierderi financiare semnificative, pierderi care pot fi evitate daca au incheiat o polita de asigurare pentru raspundere civila. Ganditi-va ce ar insemna ca in mass-media sa apara un articol negativ despre un hotel care nu are grija de siguranta clientilor lui si care nu face demersuri in vederea protejarii acestora, pentru ca polita de asigurare este considerata un astfel de demers, hotelul isi doreste ca in cazul in care se produce un eveniment, clientii sa fie despagubiti pentru prejudiciul produs.
Postat la:
Inapoi